Huoltopalvelu Sammeli Oy on paikallinen yritys jo kolmannessa polvessa.

Sammelin tarina alkaa 1960-luvulla jolloin nuori Kauko Kilpimaa mietti elämälleen suuntaa. Jatkaako vanhempien jalanjäljissä maatilan ja kestikievarin pitoa vai alkaako liikkeenharjoittajaksi. Perinteisten elinkeinojen näkymät alkoivat näyttää heikoilta. Moni lähti Ruotsiin, Kauko alkoi yrittäjäksi.


Kauko ja hänen vaimonsa Tilma ostivat tontin Pelkosenniemen keskustasta ja pian Pelkosenniemen kirkonkylälle Kilpimaan Matkustajakodin viereen nousi ystävien ja sukulaisten avustuksella tasakattoinen huoltamorakennus. Shell-Huolto Kauko Kilpimaan avajaisia vietettiin joulukuussa 1964.Ensimmäiset vuodet Kauko hoiti yrityksen yksin ja Tilma kävi töissä muualla. Huoltamo oli auki aamusta iltamyöhään myös viikonloppuisin. Kahvilan ja huoltoaseman pyörittäminen oli kiireistä. Niinpä Tilma tuli Kaukon avuksi.

Tuohon aikaan autokanta oli voimakkaassa nousussa. Elettiin huoltamoiden kulta-aikaa. Kauppa kävi ja turistiliikenne alkoi vilkastua. Itsepalvelu-sanaa tuskin oli kuultu, huoltoasemilla oli mittaripoikia jotka tankkasivat asiakkaiden autot, tarkastivat öljyt, lasinpesunesteen määrän ja ilmanpaineet.

60- ja 70-luvulla menekkiartikkeleita olivat tuulilasit ja renkaat, sillä Pelkosenniemen kylää halkoi soratie. Sammeli oli kohtauspaikka ja seuraelämän keskus. Pajatso ja jukeboxi olivat kovassa käytössä. Linja-autoliikenne oli vilkasta. Yrityksen kahvila Ruoka-Kahvio Kota työllisti parhaimmillaan kahdeksan työntekijää. Huoltopuolella työskenteli kaksi asentajaa. Kesätyöntekijöinä on ollut useita "kylän poikia ja tyttäriä".

Myös Kilpimaan lapset osallistuivat yrityksen toimintaan taitojensa mukaan. Milloin oltiin keittiössä perunateatterissa, milloin mittarilla tankkaushommissa.

80-luvulla asemalle tuli ensimmäinen seteliautomaatti ja itsepalvelu-tankkaus yleistyi. Aikaisemmin Kauko kävi monesti myöhälläkin myymässä polttoainetta, kun asiakkaita tuli oven taakse.

90-luvun alkupuolella Kaukon nuorin tytär Vappu tuli yrityksen toimintaan mukaan. Huoltamolla tehtiin perusteellinen remontti jossa tilat päivitettiin nykyaikaisiksi ja yhdistettiin huoltamo ja kahvila yhden kassan alle. 2002 Vappu otti aseman hoitaakseen ja yrityksen nimi vaihtui Huoltopalvelu Sammeli Ky:ksi. Yritysmuoto vaihtui muutama vuosi tämän jälkeen. Suomalaisen energiaosuuskunnan lipun alle asema siirtyi 2009 kun sopimus Shellin kanssa päättyi.

Jo jonkin aikaa huoltamoalalla on eletty rakennemuutoksen aikakautta. Tankkaustottumuksissa ja kulutustottumuksissa on tapahtunut muutosta, samoin autokanta on kehittynyt ja asettanut omat haasteensa huoltotoiminnalle. Huoltoa meillä ei asemalla enää ole.

Tänä päivänä Sammelin palveluiden painopiste on kahvilapuolella. Myös huoltoaseman pihapiirissä oleva vanha Kilpimaan matkustajakoti on toiveena saada tulevaisuudessa arvoiseensa käyttöön.